Rastlinka s krásnymi fialovými kvetmi menom levanduľa je nielen ozdobou záhrad, ale môže byť i vašim pomocníkom v boji proti mnohým problémom. Vďaka svojim protizápalovým účinkom a obsahu množstva liečivých látok má široké využitie – od starostlivosti o telo po zdravý spôsob ochutenia jedál. Levanduľa má horko-aromatickú vôňu. V malých množstvách ju používame na korenenie pečeného mäsa, rybích pokrmov a šalátov so zeleninou, taktiež ňou dochucujeme zaváraniny. Z jej širokej škály uplatnenia, slúži dnes hlavne v prvom rade pri ťažkostiach nervového pôvodu. Čaj z levandule pomáha pri nespavosti, nervovej slabosti, návaloch krvi a bolestiach hlavy. Užíva sa taktiež pri reume.
Známa bylinka púpava, ktorá kvitne žltým kvetom je v súčasnosti veľmi podceňovaná. V skutočnosti má však vynikajúce liečebné účinky o ktorých však len málokto vie. V medicíne starých amerických Indiánov, ako aj v čínskej medicíne je už stáročia používaná ako liečivo, dokonca aj proti rakovine. Najnovšie výskumy tieto liečivé účinky potvrdzujú. Púpava obsahuje vitamíny A, B, C, D a minerálne látky ako draslík, vápnik, železo a sodík. Na prípravu odvaru sa využíva aj sušený koreň púpavy – jedna lyžička na 0,2 l vody a nechať niekoľko minút povariť. Používa sa na žlčníkové a tráviace problémy, zápalové ochorenia pečene, uvoľnenie spazmov v žlčových cestách a úpravu tvorby žlče, metabolické procesy a na podporu vylučovania tráviacich štiav.